Guidan

Mondeling akkoord bindend?

Mondeling akkoord niets waard?

“Mag de verkoper zijn woning nog aan iemand anders verkopen nadat ik een akkoord met hem heb bereikt?” Deze vraag wordt mij als aankoopmakelaar steeds vaker gesteld. De aantrekkende markt en de steeds krapper wordende markt zorgen ervoor dat dit soort vragen weer actueel zijn. “Ik had de concept koopovereenkomst al ontvangen. We moesten hem alleen nog ondertekenen, en nu komt de verkopende partij komt met aanvullende eisen of zegt een beter bod te hebben ontvangen. Is een mondeling akkoord bindend of mag dat zomaar?”.

Guidan aankoopadvisering legt aan al zijn kopers uit dat er uitsluitend een overeenkomst (van een tot bewoning bestemde onroerende zaak) tot stand komt, als zowel koper (zijnde particulier) als verkoper (zijnde particulier) de koopovereenkomst hebben ondertekend en koper de getekende overeenkomst ter hand is gesteld. Zo lang daar niet aan is voldaan, kan de verkoper een ander bod in overweging nemen. Lees hier de toelichting van de NVM

Waarom staat de verkopend makelaar dit toe?
Om hier antwoord op te geven is het belangrijk om de rol van de verkopend makelaar volledig scherp te krijgen. De verkopend makelaar werkt uitsluitend en alleen voor de verkopende partij. Hij/zij heeft de opdracht gekregen om de woning tegen de best mogelijke voorwaarden te verkopen. Uit de algemene voorwaarden van de NVM makelaars blijkt dat hij/zij verplicht is eventuele biedingen die binnenkomen na het bereiken van een mondeling akkoord aan zijn opdrachtgevers kenbaar te maken. Vervolgens zijn er 3 opties voor de verkoper:

  1. Verkoper kan ervoor kiezen om een mondeling akkoord met de eerste gegadigde schriftelijk te maken.
  2. Verkoper ervoor kiezen om zelfs na een mondeling akkoord beide geïnteresseerden alsnog een uiterst voorstel te laten.
  3. Verkoper besluit aan de tweede kandidaat te verkopen zonder de eerste kandidaat nog de mogelijkheid te geven om een laatste voorstel te laten doen.

5-tips

Hoewel het natuurlijk erg teleurstellend is voor de partij die dacht dat hij een koop had gesloten en je vraagtekens kunt zetten bij de ethiek van de verkopende partij, kan hier dus niets aan gedaan worden.
5 tips om dit te voorkomen:

  • Indien u een woning rechtstreeks van een particulier koopt, bespreek dan direct welke partij verantwoordelijk is voor het aanleveren van de koopovereenkomst
  • Zorg ervoor dat u direct na het bereiken van de overeenstemming uw personaliagegevens verstuurd naar de partij die de overeenkomst opstelt. Lever deze gegevens inclusief legitimatiegegevens aan bij de verkopende partij.
  • Bevestig verder de ontbindende voorwaarden waaronder de koop is gesloten, de datum van eigendomsoverdracht, de prijs, datum waarop de bankgarantie wordt gesteld en het notariskantoor die de akte van levering zal passeren.
  • Zorg ervoor dat u de afspraken zo spoedig mogelijk vast laat leggen in een koopovereenkomst.
  • Denk aan het ondertekenen van de ontvangstbevestiging. Zonder de bevestiging hiervan komt er alsnog geen koop tot stand!

Vragen of interesse in aankoopbegeleiding? Mail of bel me gewoon op: info@guidan.nl of 06 467 672 99.