Guidan

Nieuwbouwwoningen uitverkocht, wat nu als koper?

Het is inmiddels twee maanden geleden dat de projectverkoop van de Fliertbuurt in Twello in de verkoop ging. Tijdens een anderhalf uur durende start van de verkoop, kon je lopen over de koppen en mensen verdrongen zich voor de verkoop banners. Op de foto’s van deze avond zagen we potentiële kopers in alle leeftijdsgroepen voorbij komen. De vraag bleek vele maten groter dan het aanbod en het aanbod bestaande koopwoningen neemt maand na maand af. Deze verhalen zijn in de Stedendriehoek geen uitzondering en geven aan hoe de woningmarkt zich momenteel ontwikkeld.

Zoektocht op de bestaande markt
Er zijn veel (potentiële) kopers in de markt, maar het aanbod voldoet slechts beperkt. De prijzen van met name de vrijstaande woningen schieten de lucht, karakteristieke woningen zijn onbetaalbaar geworden en de kansen voor een startend stel slinken snel.

Actief zoeken
Als je in deze markt je kansen voor een bestaande woning wilt vergroten, is het niet meer voldoende om te wachten op het aanbod dat voorbij komt via Funda.nl. Natuurlijk komt het grootste gedeelte van het aanbod via deze kanalen beschikbaar, maar in deze tijd kan het zinvol zijn om iets extra te doen.

Tips:

  1. Breng je zoektocht naar een nieuwe woning onder aandacht van je volgers op sociale media zoals Facebook en Instagram. Doe dit het liefst op een leuke manier en plaats je bericht openbaar.
  2. Plaats een “kleintje” in het lokale huis-aan-huis blad
  3. Schakel een professional in die je helpt met zoeken en de markt kent.
  4. Zorg ervoor dat je flexibel bent in het plannen van een eventuele bezichtiging

Op deze wijze wordt je zoektocht serieus genomen en wordt je netwerk met “medezoekers” snel vergroot. Wanneer je aan de “vragende” zijde staat, moet je wel kennis hebben van de woningmarkt, prijzen en zicht hebben op eventuele gebreken aan de woning. Indien je dit zelf niet hebt, plan dan een afspraak met een aankoopmakelaar die je begeleidt van A tot Z. Kies dan direct een aankoopmakelaar die uw zoekopdracht echt op de eerste plaats stelt en uw belangen kan verdedigen. Het is vervelend als uw aankoopmakelaar nadat hij uw belangen heeft behartigd de belangen van een verkoper gaat dienen.

Er is vraag naar nieuwbouw, maar aanbod blijft achter
Het is tijd dat de bouwproductie stevig omhoog gaat in de Stedendriehoek. Apeldoorn heeft onlangs al stevig ingezet op het versnellen van de bouwproductie, maar in de gemeente Voorst, waaronder de Fliertbuurt in Twello valt, is het zaak nieuwe plannen op de agenda te zetten. De rente is laag, de koopbereidheid is hoog in alle beschikbare doelgroepen en (kleinschalige) schaalvergroting is nodig om het voorzieningenniveau ook in de toekomst in stand te houden.

Tenslotte
Het kopen van een woning is een grote beslissing. Laat u niet opjagen door de eerste emotie en de druk die u kunt voelen. De woning moet u zowel emotioneel als financieel passen. Natuurlijk is dit proces spannend, maar er zijn voldoende professionals beschikbaar die u uitstekend kunnen adviseren in het aankooptraject. Hiermee vergroot u ook nog eens uw kansen op de woningmarkt.