Guidan

Waarom een aankoopmakelaar?

Waarom een aankoopmakelaar?

Stel, u heeft besloten een huis te kopen. Welke stappen neemt u vervolgens voordat u uiteindelijk de sleutel van uw nieuwe woning krijgt? Eén belangrijke stap mag u niet overslaan: het inschakelen van een eigen aankoopmakelaar. Samen met hem zet u uw woonwensen op een rij. Wat zijn uw toekomstplannen, heeft u veel of weinig tijd om te kopen of te bezichtigen en in welke regio zoekt u? En niet op de laatste plaats: wat zijn uw financiële mogelijkheden? Guidan aankoopadvisering loodst u deskundig en onafhankelijk door het hele proces en behoedt u voor een aankoop waar u later spijt van krijgt.

Wij doorlopen het uiterst actuele NVM-computersysteem dat inzicht geeft in alle te koop staande woningen bij makelaars in de regio. Hij kijkt en vergelijkt continu de gegevens met uw woonwensen. Uiteraard houdt hij ook de woningadvertenties via Facebook en andere kanalen in het oog om het huis te vinden dat bij uw wensen aansluit. Wij readen u zeker aan zelf ook actief te zijn en u te oriënteren. Neem eens een kijkje in de verschillende gemeenten en wijken die u bevallen. Zo leert u de woningen kennen die u aanstaan en weet u wat de prijzen zijn. U maakt zo kennis met de buurt en de faciliteiten als scholen en winkels.

Bouwkundig advies van Guidan

En dan is het zo ver: Gezamenlijk vinden we een woning, die aansluit bij uw wensen. Als aankoopmakelaar regelen wij de bezichtiging en letten, samen met u, op de belangrijke zaken: is de ruimte geschikt voor uw huidige en toekomstige gezinssituatie, zijn er genoeg slaapkamers, is er genoeg bergruimte, is er wellicht ruimte voor een studeerkamer en past de indeling bij uw woonwensen? Als u van zon houdt, staat het huis op het zuiden? Wat vindt u van de tuin of het balkon? Door onze bouwkundige kennis kijken wij nog verder: hoe is de staat van onderhoud, de leidingen, de aanwezige apparatuur, het dak, de gevels en de muren? Met welke kosten moet u op termijn rekening houden? Indien er twijfels zijn over de bouwkundige staat, zal de makelaar u adviseren nader onderzoek te laten uitvoeren door een deskundige. Verder informeert hij u over de buurt, de voorzieningen en het bestemmingsplan. Hij geeft u bovendien een eerlijk oordeel over de vraagprijs.

Onderhandelen: hoe werkt dat?

U ziet het helemaal zitten: op deze woning wilt u een bod uitbrengen. Vanzelfsprekend bespreken we gezamenlijk welke strategie we hanteren en voeren wij als aankoopmakelaar namens u de onderhandelingen inclusief de bijbehorende voorwaarden met de tegenpartij. Nadat we overeenstemming hebben bereikt met de verkopende partij controleren we het koopcontract om te zien of alle gegevens kloppen. Hierbij hebben wij speciale aandacht voor de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en een eventuele ‘lijst van zaken’, dat wil zeggen de spullen die u overneemt. Zo begeleiden wij u als aankoopmakelaar door de hele papierwinkel die voorafgaat aan de uiteindelijke eigendomsoverdracht bij de notaris.

Na de overdracht is onze rol van “procesbegeleider” nog niet uitgespeeld. U kunt altijd bellen als u vragen of problemen heeft. Bovendien kunnen wij u uitstekend op weg helpen bij het zoeken naar een aannemer, een schilder of andere vakmensen.

Wilt u meer weten over de mogelijke rol van Guidan en hoe wij u kunnen ondersteunen om u te ontzorgen bij de aankoop van uw woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contactformulier