Guidan

Woningmarkt Apeldoorn en Deventer naderen kookpunt!

De woningmarkt in Apeldoorn en en Deventer laten sterke tekenen van oververhitting zien. Het aantal verkochte woningen ten opzichte van een jaar geleden stijgt significant, de gemiddelde prijs kent een sterke curve omhoog en daarnaast loopt de gemiddelde verkooptijd in beide gemeenten fors terug tot onder de twee maanden!

Op 13 april 2017 heeft de NVM de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van 2017 gepresenteerd. Wat betekenen deze cijfers voor de grootste gemeenten in de Stedendriehoek: Apeldoorn en Deventer?

Gemiddelde verkoopprijs

In de gemeente Apeldoorn zien we dat de gemiddelde verkoopprijs uit is gekomen om € 226.100,–, een stijging van 5.25% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Als we dit vergelijken met de gemeente Deventer, dan zien we hier een spectaculaire stijging van 9.5% naar een gemiddelde verkoopprijs van € 204.100,–. Er komt steeds meer schaarste op de woningmarkt en je ziet dat dit grote gevolgen heeft voor de gemiddelde verkoopprijzen.

grafiek woningmarkt apeldoorn-deventer guidan

Aantal verkopen

De trend van een aantrekkende markt zien we zowel in Deventer als Apeldoorn ook terug in het aantal woningen dat verkocht is. Ten opzicht van het 1e kwartaal van 2016 is het aantal verkopen in Deventer gestegen met 22% tot 338 verkochte woningen. In Apeldoorn is de stijging zelfs nog hoger met 32% meer verkopen.

grafiek woningmarkt apeldoorn-deventer guidan1

Verkooptijd

Aan de gemiddelde verkooptijd kunnen we duidelijke tekenen herleiden van de “run” die er in het afgelopen jaar is ontstaan op de woningmarkt. In zowel Deventer als Apeldoorn is de gemiddelde verkooptijd teruggelopen tot onder de twee maanden. Voor Apeldoorn zien we hier een terugloop van maar liefst 55%. Ook in Deventer is de gemiddelde verkoopperiode met meer dan 35% teruggelopen.

grafiek woningmarkt apeldoorn-deventer guidan2

Conclusies

De woningmarkt in Apeldoorn en Deventer floreert en de slechte jaren ligging inmiddels ruimschoots achter ons. De makelaarskantoren verkopen hun aanbod steeds sneller en tegen steeds betere prijzen. De tijd dat mensen eerst hun woning verkochten om daarna pas rond te gaan kijken is voorbij. Doordat de woningmarkt zich dermate hersteld, heeft de angst voor een dubbel woonhuis en financiering plaatsgemaakt voor de angst om geen geschikte woning meer te kunnen vinden. “In de praktijk merken we steeds vaker dat er enorm snel geschakeld moet worden om als serieuze koper gezien te worden. Woningen waarbij vraagprijzen overboden worden en ontbindende voorwaarden ingekort of zelfs uitgesloten worden komen steeds vaker voorbij. Het advies luidt dan ook om je goed voor te bereiden bij een stap op de woningmarkt en je goed te laten adviseren door een deskundige partij. Het is immers voor alle partijen op de woningmarkt belangrijk dat kopers zich goed bewust zijn van de keuzes die ze maken en geen ongeoorloofde risico’s aangaan”, aldus Guido Leerkes van Guidan aankoopadvisering uit Twello.

Bron: NVM gemeenteoverzicht 1e kwartaal 2017 en gebaseerd op verkopen door bij branchevereniging aangesloten makelaarskantoren.